Clicky

Wat is schoonmaakwerk?

Wat is schoonmaakwerk

Onder schoonmaakwerk wordt al het werk verstaan dat hoort bij het schoonmaken en opruimen van een huis of bedrijfspand. Schoonmaakwerk wordt uitgevoerd door een huishoudelijke hulp (ook wel: schoonmaker, poetsvrouw of interieurverzorger). De huishoudelijke hulp of schoonmaker krijgt betaald voor de schoonmaakwerkzaamheden.

Alles wat in een huis of gebouw aanwezig is en weleens vies wordt, moet zo nu en dan worden schoongemaakt. Denk aan het toilet, de badkamer, keukens, vloeren, ramen, meubels en deurklinken. Door dagelijks gebruik worden spullen en ruimtes vies door zichtbaar vuil zoals stof en etensresten, maar ook door onzichtbaar vuil zoals bacteriën en schimmels. Schoonmaakwerk is dus erg belangrijk.

De volgende taken vallen onder schoonmaakwerk:

  • Opruimen
  • Stofzuigen
  • Dweilen
  • Afstoffen
  • Afwassen
  • De was doen
  • De was opvouwen
  • Ramen zemen

Hoe vaak moet schoonmaakwerk gedaan worden?

Hoe vaak er moet worden schoongemaakt, hangt af van hoe vaak en waarvoor een ruimte of product wordt gebruikt. Sommige spullen moeten dagelijks worden schoongemaakt, anderen wekelijks of eenmalig. Of iets er vies uit ziet is niet altijd een goede graadmeter: bacteriën zijn onzichtbaar, maar wel schadelijk voor de gezondheid.

Een keuken dient bijvoorbeeld dagelijks te worden schoongemaakt als hier ook dagelijks wordt gekookt. Door etensresten is het keukenblad een bron van bacteriën. Wordt er te lang niets aan gedaan, dan kan er zelfs schimmel ontstaan. Een vloer hoeft daarentegen niet dagelijks te worden gereinigd. Een keer per week stofzuigen is genoeg. Loop je met modderschoenen naar binnen en is de vloer daardoor vies, dan kun je dit het beste direct schoonmaken, zodat je voorkomt dat er vlekken ontstaan.

Kan iedereen schoonmaakwerk gaan doen?

Om schoonmaker, poetsvrouw of huishoudelijke hulp te worden, heb je geen opleiding nodig. Iedereen kan dus schoonmaakwerk uitvoeren. Wel is het belangrijk dat de schoonmaker weet hoe je efficiënt en secuur schoon kunt maken. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten in welke volgorde je dingen schoonmaakt en welke schoonmaakmiddelen je daarbij dient te gebruiken.

Ben of zoek jij een huishoudelijke hulp?

Op Hulp.nl vind je eenvoudig werk of hulp.

Start met zoeken